Slavlje rukometaša Vojvodine (©Starsport)
Slavlje rukometaša Vojvodine (©Starsport)

Vojvodina napredovala za 60 mesta, sada je 29. klub u Evropi

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.07.23. | 20:15

Novosadski rukometaši napravili veliki skok na najnovijoj klupskoj rang listi. Lale ispred Rajn Nekar Levena, Zagreba, Celja... U Top 100 i pančevački Dinamo i Partizan

Iza rukometaša Vojvodine je sezona iz snova koja je krunisana sa svim domaćim trofejima (Superliga, Kup Srbije i Svesrpski kup), a četa Borisa Rojevića je napravila bum osvajanjem EHF kupa, prvog međunarodnog pehara za srpski rukomet od nezavisnosti (pre Lala je Jugović 2002. godine bio najbolji u Čelendž kupu).

Na najnovijoj klupskoj rang listi, srpski šampion je skočio čak 60 mesta i sa prošlogodišnjeg 89. pozicije, sada je na 29. sa 134 poena. Iza Voše su i nemački Rajn Nekar Leven, ali i klubovi iz regiona, šampioni Hrvatske i Slovenije, Zagreb i Celje. Od timova iz bivše Jugoslavije najbolje se kotira hrvatski Nekse koji je na 15. mestu. Prošle godine je bio 18. Tim iz Našica je lane igrao na finalnom turniru Lige Evrope, a ove je stigao do četvrtfinala gde je zaustavljen od nemačkog Gepingena.

Izabrane vesti

Ispred Vojvodine su i Gorenje koji je na 24. mestu (Lale ga izbacile u četvrtfinalu EHF kupa), a nekadašnji šampion Evrope Vardar je skliznuo za 12 pozicija i sada je na 27. mestu, a razlog je što je protekle sezone bio izbačen iz Evrope zbog finansijskih problema.

Poziciju ispred Novosađana se našao i švedski Alingsos, koga je Vojvodina glatko eliminisala u polufinala EHF kupa. Veliki podstrek za srpskog šampiona koja čeka i dalje vesti iz Beča o učešću u Ligi Evrope. Za dve nedelje biće žreb, a u najgorem slučaju Novosađane čekaju kvalifikacije za drugorangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta, koje će ove sezone da bude prošireno sa 24 na 32 mesta. I dalje tinja nada da bi Lale mogle da dobiju i specijalnu pozivnicu i da se direktno plasiraju u grupnu fazu.

Od ostalih srpskih klubova, Dinamo iz Pančeva je na 68. mestu. Ove sezone je stigao do osmine finala EHF kupa. Partizan je u Top 100, na 94. poziciji (eliminisan u trećem kolu od Gorenja), što je napredak za 23 mesta. Radnički iz Kragujevca je na 171. poziciji, a Metaloplastika je 191.

Iako je ostala bez pehara Lige šampiona, Barselona je zadržala prvo mesto sa 560 bodova, 58 više od novog vladara Evrope, nemačkog Magdeburga. U Top 10 su Kil, Kjelce, Vesprem, PSŽ, pobednik Lige Evrope Fukse Berlin, Monpelje, Visla i Flensburg.

KOMPLETNU LISTU POGLEDAJTE OVDE (Ažurirano 18. juna)

Na rang listi zemalja, najbolji klupski koeficijent ima Nemačka i to ubedljivo – 2.430. Na drugom mestu je Francuska, a slede Španija, Danska, Mađarska i Poljska. Srbija je prošle sezone bila na 26. mestu, a sada je na 16. Od zemalja bivše Jugoslavije bolji su Hrvatska na devetom, Slovenija na 13. i Makedonija na 14. poziciji.

KOMPLETNU LISTU POGLEDAJTE OVDE.

Naredne sezone, Srbija će imati četiri predstavnika u Evropi, a to su Vojvodina, Partizan, Metaloplastika i Dinamo iz Pančeva.

Kod dama od srpskih klubova najbolje stoji Jagodina na 68. mestu sa 52 boda. Na prvom mestu je danski Esbjerg sa 587, drugi je Đer sa 561, a na tek trećem trostruki uzastopni šampion Evrope, norveški Vajpers Kristijansand sa 555.

KOMPLETNU LISTU POGLEDAJTE OVDE.



tagovi

RK VojvodinaRK PartizanRK Dinamo Pančevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara